Reisreportage Tsjernobyl; een dodelijk spook.

video
video Informatie
2 reacties
 • In een reisreportage leg ik, vijfentwintig jaar na dato, de gevolgen van de grootste kernramp uit de geschiedenis (Tsjernobyl, 1986) vast. Hoewel het ongeval in Oekraïne plaatsvond werd buurland Wit-Rusland het zwaarst getroffen. Zeventig procent van de fall-out kwam daar terecht.

  Wat zijn – een kwart eeuw na dato – de gevolgen van de kernramp van Tsjernobyl op het dagelijks leven van de burgers, en de agrarische sector in het bijzonder, voor het getroffen Wit-Rusland? Het is een delicaat en actueel onderwerp omdat de discussie rondom de veiligheid van kernenergie weer hevig is opgelaaid sinds het ongeval in de Japanse kerncentrale van Fukushima in maart 2011.

  Twee keer (2010 en 2011) ben ik afgereisd naar Wit-Rusland en bezocht daar verschillende projecten en locaties in de agrarische sector waar de impact van Tsjernobyl nog altijd zichtbaar of merkbaar is. Geen land werd immers harder getroffen dan het moeilijk te bereizen en complexe Wit-Rusland. Ik sprak met vele mensen. Van nabestaanden tot boeren, van evacuees tot de man in de straat- het heeft mij een helder beeld geschetst van de gevolgen van de kernramp in het dictatoriale land anno 2011.

  In 2009 bezocht ik de kerncentrale van Tsjernobyl (foto Rogier Chaigneau)

  De kerncentrale van Tsjernobyl ontplofte in april 1986 en slingerde negen ton aan radioactieve stoffen de lucht in. De gifwolk waaide over de toenmalige Sovjet-Unie en Europa. De hulpverlening kwam traag op gang waardoor veel burgers blootgesteld werden aan de straling. Ze werden veelal ziek of overleden, met name het aantal kankerpatiënten nam sterk toe. Honderdduizenden mensen werden geëvacueerd en moesten na het kernongeval hun levens elders voortzetten.

  Uit mijn onderzoek blijkt dat Wit-Rusland nog altijd gebukt gaat onder de kernramp van Tsjernobyl. Hoewel een wetenschappelijke consensus over het aantal slachtoffers ontbreekt, zijn de consequenties wel degelijk merkbaar. Vandaag de dag wonen er naar verluid nog twee miljoen Wit-Russen in besmet gebied. Grote stukken grond zijn onbewoonbaar voor de burgerbevolking en twintig procent van de landbouwgrond is onbruikbaar. De agrarische sector in het land gebonden aan strenge regels om de verdere verspreiding van straling te voorkomen.

  Mocht je vragen, tips, op- of aanmerkingen hebben dan lees ik het graag: borisbraak@gmail.com.


 • 2 thoughts on “Reisreportage Tsjernobyl; een dodelijk spook.

  1. Ha Boris,

   Goed werk, hoor, deze introductie van jouw project. Ik ben erg benieuwd naar het eindresultaat. Ik heb je alvast op mijn blogroll gezet, zodat ik weet dat ik binnenkort weer eens een bezoekje moet brengen aan je site.

   Liefs,
   Nina

  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Google photo

  Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s